Muhasebe (Fiş) Aktarım Nedir?
Damla Sulama
27.01.2024 - Cumartesi 01:08Bitki yetiştiren ve bahçe ile ilgilenen kişilerin çokça iyi bildiği damla sulama yöntemi özellikle bitkilerin köklerine doğrudan ve kontrollü bir şekilde su verebilmenin en etkili yollarından birisidir.
Damla Sulama Sisteminin Amacı
Damla sulama, suyun damlacıklar halinde bitkilere doğruca uygulanmasına yardımcı olurken, bitkilerin ihtiyacı olan suyu da zamanında almasına destek verebilen sulama sistemlerindendir.
Özellikle de damla sulama bitkilerin suya daha az ihtiyaç duymasına, daha az suyun boş yere harcanmasına ve daha az suyun tüketilmesine de yardımcı olur. Ayrıca toprakta su birikmesini azaltırken bitkilerin suya tamamen maruz kalmamasını sağlar.
Damla Sulama Kurulumu
Bir damla sulama sisteminin kurulması için şu adımlar takip edilmelidir;
- Planlama: Sulama sisteminin kullanılacağı alanın boyutlarının ve bitkilerin durumunun planlanması aşamasıdır.
- Su Kaynağının Belirlenmesi: Damla sulama sisteminin su sağlayacağı bir su deposu, su kaynağı veyahut bir su şebekesi kullanılabilir.
- Su Hattının Döşenmesi: Su hattı PVC veya PE gibi malzemelerden üretilir.
- Sulama Hattının Belirlenmesi: Sulama hattı tamamen su hattından bitkilere su taşımak için kullanılır.
- Damlatıcı Sulama Nodullarının Yerleştirilmesi: Bitkilerin köklerine su vermek amacı ile kullanılan damlatıcılar sulama hattına yerleştirilir.
- Kontrol Cihazının Yerleştirilmesi: Kontrol cihazları su basıncını ve su akışını kontrol etmek için kullanılacak olan adımdır.
- Test Etme: Kurulum tamamlandıktan sonra damla sulama cihazlarının doğru çalışıp çalışmadığını test etmek gerekir.
- Bakım: Damla sulama kurulumunun tamamlanmasının ardından periyodik aralıklarla bakımlarının yapılması gerekmektedir.
Bu sıralama takip edilerek damla sulama kurulumu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Damla Sulama Sistemi Bir Saatte Ne Kadar Su Harcar?
16, 17, 20 ve 22 mm çaplarda üretimi yapılan yassı damla sulama boruları saatte 1,6 litreden 2,2 litreye değişen miktarlarda su damlatabilirken, yuvarlak damla su boruları ise; 16 ve 20 mm çaplarda 0,9 – 1,2 mm et kalınlığı arasında üretilmekte olup daha kısa mesafeler için tasarlanmıştır. Ancak kangal boydaki damla sulama sistemleri 200 m ve 400 m’dir ve saatte 2 litreden 4 litreye kadar su damlatabilir olarak bilinmektedir.
Damlama Borusu Ömrü Ne Kadar?
Damlama borusu çiftçiler tarafından sıklıkla kullanılan malzemelerdir. Çoğunlukla yaşam döngüleri 1 ila 3 yıl arasında değişiklik gösterir.
1 Dönüm Kaç Metre Damlama Borusu Gider?
Kullanılacak olan tarlanın büyüklüğüne ve bitki sıralanmasının genişliğine göre hesaplanabilen damla sulama boru uzunluğu ve damlatıcı sayısı özellikle de su tüketimini belirler. Yaklaşık olarak 1 dekar alana sahip bir tarla için kullanılacak olan damlama borusu uzunluğu 714 metre ve 1986 adet damlatıcı delik içerir.
Damla Sulama Kaç Dakika Süren Bir Uygulamadır?
Damla sulama uygulaması tarlaya göre değişiklik gösterebilirken genel olarak bir tarla için damla sulama süresi 10 dakikayı geçmez.
Sulama ürünleri ve daha fazlası burada! https://www.serdrip.com/tr