4 Önemli Rolüyle Babanın Çocuk Gelişimine Etkisi

10.10.2022 - Pazartesi 08:00

Çocukların bebeklik dönemlerinden yetişkinlik dönemlerine kadar daima anne ile ilişki halinde olması babaların önemli bir rol üstlenmediği düşüncesini doğuruyor. Ancak ‘baba olmak’ bir gölge gibi çocuğun gelişiminde büyük etki sağlıyor. Eğitim Danışmanı ve Öğrenci Koçu Murat Karcıoğlu “Baba olmak, çocuk gelişiminde farkında olmadığımız roller üstlenmek” anlamına geldiğini belirtiyor.

Ataerkil Toplumlarda Baba Sosyalleşmeyi Sağlıyor

Çocuklar için anne sevgi, şefkatli kollar ve güven anlamına gelirken ataerkil toplumlarda baba sosyalleşme ve paylaşmak anlamları taşıyor. Annesiyle bütünleşen çocuğun yaşamına giren baba ‘başkası’ düşüncesini de tetiklerken pek çok eylemde birlikteliği de sağlıyor. Annenin inşa ettiği duygusal temeli babayla birlikte kusursuzluğa ulaştıran çocuk için sosyal ortamda var olmak mümkün oluyor. Böylelikle çocuk baba sayesinde başkalarını kabullenme ve toplumsallaşmaya ayak uydurabiliyor.

Cinsel Kimlik İnşasında Vazgeçilmez Unsur: Baba

Çocukluk dönemlerinde baba aslında çocuk ve anne ilişkisinde üçüncü kişi olarak kabul ediliyor. Annenin tek sevgilisi olmak isteyen çocuk babayı bir şekilde dışarıda bırakmayı amaçlıyor. Ancak babanın gücü, rolü ve ailedeki önemini yavaş yavaş kavrayan çocuk kendi rolünü benimseyerek cinsel kimlik edinme sürecini daha sağlıklı bir şekilde tamamlıyor. Erkek çocukları için ortaya çıkan bu sürecin çatışmaya dönüşmesi halinde cinsel kimlik edinmede ciddi problemler ortaya çıkıyor.

Çocuğun Karşı Cinsle İlişkisinde Baba Kilit Rolde

Erkek çocuklar için cinsel kimlik oluşturmada etkili olan baba, kız çocuklarının karşı cinsle ilişkilerinde baba oldukça önemli. Çünkü tanışılan ilk erkeğin baba olması gelecekte erkeklerden beklentileri şekillendirecek bir durum oluyor. Babanın ideal erkek formunu yaratması kız çocuklarının gelecekte yapacakları seçimleri ve alacakları kararları doğrudan etkiliyor.

Zekâ Gelişiminde Baba Tetikleyici Bir Etken

Çocukların zekâ seviyelerinin doğuştan geldiği gibi bir peşin hüküm mevcut. Ancak zekâ gelişebilen bir unsur. Bu nedenle de zekâ gelişiminde babanın rolünü göz ardı etmemek oldukça önemli. Babanın varlığı, kokusunun duyulması ve ortamda güven hissini yaratması çocuğun zekâ konusunda daha güçlü bir noktaya ulaşmasını sağlıyor. İlerleyen dönemlerde çocuk ve baba arasındaki ilişkinin sağlamlığı akademik başarıyı da doğrudan tetikliyor. Bu nedenle baba evin gizli kahramanı olarak çocukların gelişiminde büyük rol oynuyor.

Çocuğunuzun Gözünde Bankamatik veya Kötü Polis Olmayın

Sevgili babalar, çocuklarınıza koşulsuz bir sevgi ile yaklaşınız. Çocuklarınızın gözünde otorite figürü olmak veya bankamatik görevi görmekten uzak bir kimlikle onlara kucaklayıcı bir sevgi ile sarılın. Anneler ile birlikte ortak bir paydada buluşup hareket edin. Çocuğun gelişimin anne kadar takipçisi olun. Sevgili anneler, çocuğunuza ben bilmem babana sor demek yerine babanla bu konuyu değerlendip hep beraber tartışabileceğiniz (!) bir ortam doğurun. Böylece çocuklarınız ile çatışmak durumunda kalmaz, çocuğun gözünde kötü polis, iyi polis diye ayrılmazsınız.

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

YORUM YAZ

Yorum Yazabilmek İçin Lütfen Giriş Yapın.